Dilek Kumcu Çocuk Hakları Okulu - 2024/2026
Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi 2003 yılından bu yana çocuğun insan haklarını gündemleştirme, vaka takibi, izleme ve raporlama, çocuklarla çalışan profesyonellere yönelik eğitimler, çocuk hakları kültürünü yaygınlaştırmaya yönelik araç ve yöntem geliştirme gibi çeşitli alanlarda çalışmalarını sürdürmektedir. Çocuğun insan hakları odağında birlikte düşünme ve çocuk hakları hareketinin bir parçası olmak isteyen kişiler arasında bilgi ve deneyim aktarımının çocuğun insan haklarına saygı gösterilmesi, hakların korunması ve gerçekleşmesi açısından önemli olduğunu düşünmektedir.
Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, çocuk hakları -başka bir ifadeyle insan haklarının çocuklar için özel gerektirdikleri- konusunda bilgi ve deneyim paylaşımı aracılığıyla insan hakları kültürünün gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla; 2021 yılında kaybettiğimiz ve bir çocuk hakları savunucusu olan Dilek Kumcu adına Dilek Kumcu Çocuk Hakları Okulu çalışmalarına ev sahipliği yapmaya başlamıştır.
Amaç, Kurgu, Yöntem ve İçerik
Dilek Kumcu Çocuk Hakları Okulu ile çocuk hakları ile ilgili çalışmalarda bulunan veya bulunmak isteyen kişilerin; çocukların hak ve özgürlükleri ile maruz bırakıldıkları hak ihlallerine ve ilgili mekanizmalara ilişkin bilgilenmesine, hak temelli bir yaklaşım geliştirmesine ve böylece çocukların hak ve özgürlükleri için harekete geçmesine katkıda bulunmak amaçlanmaktadır.
Birbirini bütünleyecek atölyelerle geliştirilmesi öngörülen program kapsamında öncelikle genel giriş mahiyetinde “Çocuk Hakları Başlangıç Atölyesi (I)” oluşturulmuş ve 2024 Ekim ayına kadar 14 atölyeye yaklaşık 200 kişi dahil olmuştur.
2024 Ekim ayından itibaren Kesişimsel Bir Perspektifle Çocuk Hakları Odaklı Yaklaşımların Güçlendirilmesi çalışması kapsamında genel giriş mahiyetindeki ilk atölyenin revizyon çalışmalarına, “Çocuk Hak ve Özgürlükleri İçin Harekete Geçmek (II)” başlıklı ikinci atölyenin ve “Çocukların Hak ve Özgürlükleri İçin Ortak Yaratım Atölyesi (III)” başlıklı üçüncü atölyenin geliştirilmesine odaklanılmıştır.
Atölyeler çocuk hakları alanında bilgi, eleştirel düşünme ve çocukların hak ve özgürlükleri için harekete geçme konularında rehberliğe ihtiyaç duyanlar için birbirini bütünleyecek şekilde, hak temelli bir yaklaşımla çocukların maruz bırakıldıkları hak ihlallerini ve koruma mekanizmalarının katılımcı yöntemlerle tartışılması şeklinde kurgulanmıştır.
Atölyelerin katılımcıların çocuk hakları bakış açısı ile tanışması, çocuğa dair konulara çocuk hakları temelinde eleştirel gözle bakması, değerlendirmesi ve çocuğun yüksek yararı odağında harekete geçmesi için kolaylaştırıcı olması beklenmektedir.
Atölyelerin odakları, yapıları ve birbirleriyle bağlantıları doğrultusunda öncelikli hedef grupları ve yöntemleri farklılaşmaktadır. Katılımcıların ve illerin seçiminde özellikle coğrafi çeşitlilik, toplumsal cinsiyet kapsayıcılığı, engelli kapsayıcılığı, yaş ve cinsel çeşitlilik göz önünde bulundurulacaktır.
ATÖLYELERE DAİR AYRINTILI BİLGİ VE BAŞVURU
Neler Yapıyoruz?
- Okullar ve Öğrenme Ortamlarında İnsan Hakları Eğitimi
- İnsan Hakları Eğitimi (İHE) Programı – Uzman Havuzu İçin Açık Çağrı
- Atölye: “Evet Hakkında Konuşalım Mı?” Onay Kültürünün Oluşturulması Yönünde Değişim Yaratmak
- PRIMA FACIE ile "Onay Kültürü"ne Yeniden Bakmak
- Çocukların Hak ve Özgürlükleri İçin Ortak Yaratım Atölyesi - YÜZYÜZE
- Çocuk Hak ve Özgürlükleri İçin Harekete Geçmek - ÇEVRİMİÇİ
- Çocuk Hakları Başlangıç Atölyesi - ÇEVRİMİÇİ