• Neler Yapıyoruz?

Çocuk Hakları Başlangıç Atölyesi - ÇEVRİMİÇİ

2021 yılında uygulamaya başlanan Çocuk Hakları Başlangıç Atölyesi, 2024 Ekim ayından itibaren Kesişimsel Bir Perspektifle Çocuk Hakları Odaklı Yaklaşımların Güçlendirilmesi çalışması kapsamında revize edilmiştir. Bu atölye, Çocuk Hak ve Özgürlükleri İçin Harekete Geçmek” ve “Çocukların Hak ve Özgürlükleri İçin Ortak Yaratım Atölyesi”’ne katılım için zemin hazırlamaktadır.

Çevrimiçi düzenlenen atölye çocukların hak ve özgürlükleri konusunda güçlenmek ve harekete geçmek için desteğe ihtiyaç duyanlar için tasarlanmıştır. Atölye, giriş niteliğinde bir içerikle, farklı eğitim ve meslek gruplarından katılımcıları bir araya getirecek, interaktif katılıma dayalı olarak kurgulanmıştır. Katılımcıların çocuğun insan haklarına dair temel bilgi ve yaklaşımları öğrenmeleri, kendilerini çocuk hakları hareketinin bir parçası olarak hissetmeleri, temel bilgi ve yaklaşımları edinmeleri hedeflenmektedir. 

Çocuk Hakları Başlangıç Atölyesi Tarihleri: 

  • 2-3 Kasım 2024 Cumartesi - Pazar 
  • 16-17 Kasım 2024 Cumartesi - Pazar 
  • 23-24 Kasım 2024 Cumartesi - Pazar 

Not: Bu tarih seçenekleri ilk modül için sunulan alternatif atölye tarihleridir. Her üç tarihte yapılacak atölyenin içeriği ayndır. Devam niteliğindeki 2. ve 3. modül tarihleri daha sonra katılımcılara iletilecektir.

Hedef Grup: 

Farklı eğitim ve meslek gruplarından ve atölyenin tümüne katılmayı gönüllü olarak taahhüt eden, 18 yaşını dolduran herkese açıktır.

Katılımcıların ve illerin seçiminde özellikle coğrafi çeşitlilik, toplumsal cinsiyet kapsayıcılığı, engelli kapsayıcılığı, yaş ve cinsel çeşitlilik göz önünde bulundurulacaktır.

Öncelik Verilecek Katılımcılar: 

Öncelikle öğretmenler, sosyal hizmet uzmanları, sağlık çalışanları, çocuk hakları alanında çalışan sivil toplum çalışanları, özellikle çocuk hakları ihlalleri davalarında çalışan avukatlar ve ilgili bölümlerin yüksek öğrenim öğrencileri dahil olmak üzere çocuklarla çalışan profesyonelleri ve çocuklarla çalışacak profesyonel adaylarına öncelik verilecektir.

Atölye süresi:

Hafta sonu 2 gün 4,5 + 4,5 saat = 9 saat yaklaşık 20 katılımcı, 2 kolaylaştırıcı/eğitmen

 

HAFTA SONU PROGRAMI:

1. Gün

 Cumartesi 13.00- 17.15

2. Gün

Pazar 13.00- 17.15

13.00- 13.30 Başlıyoruz- Tanışma ve Grup Sözleşmesi

I. BÖLÜM

13.30-14.50 Çocuk ve Çocuk Algısı

14.50-15.10 Ara

15.10-15.40 Çocuk Hakları Meselesi

II. BÖLÜM

15.40-16.50 İhlallere Karşı Güçlü Bir Enstrüman: Çocuk Hakları Sözleşmesi 

16.50-17.15 Gün Sonu 

13.00- 13.15 Dünden Kalanlar

13.15- 14.25 Çocuk hakları ihlallerini analiz etmek (Vaka Çalışması)

14.25-14:45 Toparlama ve Sonlandırma

14.45-14.55 Ara 

III. BÖLÜM

14.55- 16.00 Çocuk Koruma Mekanizmalarını Anlamak

16.00-16.10 Ara

16.10-16.40 Bazı Müdahale Pratikleri

16.40-17.15 Değerlendirme ve Sonlandırma

 

OTURUM İÇERİKLERİ ve KOLAYLAŞTIRICILAR

Çocuk Hakları Başlangıç Atölyesi birbirini takip eden ve bütünleyen 3 bölümden oluşmaktadır. Bölüm başlıkları ve içerikleri aşağıda sunulmuştur.

  1. Bölüm: Çocuk, Çocuk Algısı ve Çocuk Hakları Meselesi: Çocuk ve çocuk algısına odaklanarak çocuk hakları ihlallerinin zeminini döşeyen taşlar hakkında birlikte düşünmek, çocuk hakları fikri ve mücadelesinin gelişimine bakmak.

  2. Bölüm: İhlallere Karşı Güçlü Bir Enstrüman: Çocuk Hakları Sözleşmesi: Çocuk haklarına dair: Çocuk hakları fikri, mücadelesi ve referans belgelerin gelişimi sonucu referans belgeye, yaklaşımına, ilkelerine odaklanmak. Sözleşme ile öne çıkarılan “çocuk katılımı” kavramını içselleştirmek.

  3. Bölüm: Çocuk Koruma Mekanizmalarını Anlamak: Çocukların hak ve özgürlükleri için çocuk koruma mekanizmalarının aktörlerine, sorumluluk zincirine ve boyutlara odaklanmak, çocukların hak ve özgürlükleri konusundaki rolümüzü içselleştirmek ve bir çocuk hakkı ihlali ile karşılaşıldığında bazı müdahale pratiklerine hakim olmak.

 

Program, Dilek Kumcu ile birlikte çocuk hakları alanında çeşitli örgüt ve çalışmalar içerisinde yol arkadaşlığı yapan kişilerin gönüllü katkıları ile oluşmuştur. Programın içeriğinde başta Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, Gündem Çocuk Derneği, İnsan Hakları Derneği, Çocuğa Karşı Şiddeti Önleme Ağı gibi pek çok kurumun çalışmalarından esintiler mevcuttur.

Kolaylaştırıcılar (Alfabetik sırayla): Ayşe Beyazova, Ceren Suntekin, Emrah Kırımsoy, Esin Koman, Ezgi Koman, Gözde Durmuş, Hatice Kapusuz, Sevinç Koçak, Yeşim Mutlu

Not: Her eğitim programında iki kolaylaştırıcı sorumluluk alacaktır.

 

 KATILIM KOŞULLARI 

  • İnteraktif yöntemlere dayalı kurgulanan eğitimin tümüne katılmayı taahhüt edenler kabul edilecektir.

  • Eğitim zoom.us platformu üzerinden yapılacaktır.   

  • Zoom bağlantısı katılımcılara mail ve sms olarak gönderilecektir. 

  • Çevrimiçi sınıf, eğitim günü hafta sonları saat 12:45'ten itibaren açık olacaktır.  

  • Eğitime katılım için son saat hafta sonları 13.00’tür. Bu saatten sonra giriş yapan katılımcılar eğitime kabul edilmeyecektir.  

  • Eğitime açık isimle, açık ekran, tam katılım gösteren ve eğitim sonrası değerlendirme formlarını tam dolduran katılımcılar bu. Programın devamı niteliğindeki atölyelere katılmaya hak kazanacaktır.

  • Eğitimle ilgili sorularınız ve bağlantı sorunları ile ilgili [email protected] veya 0541 760 07 54 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

 

BAŞVURU FORMU