• Setler

Feminist Alfabe

Feminist Alfabe Seti

“Kelimeler” dünyamızın sınırlarını belirliyorlar. Çocuklar ise doğdukları andan itibaren cinsiyetlendirilmiş bir dünyanın içine düşüyor. Çocuklar için üretilen “ilk kelimelerim” benzeri ilk kitaplar çoğunlukla benzer kelimelerle başlıyor “a anne, b baba”. Kız ve oğlanların ilerde olması gerekenler konumlar, meslekler, sahip olması gereken davranışlar henüz bebeklerin ağzından sözcükler dökülemezken bile, böyle kitaplarla destekleniyor.

 

Bu durum maalesef ki masum bir belirleme ve şekillendirme değil. Çocuklar dünyaya geldikleri andan itibaren toplumsal cinsiyete dayalı eşitsizlikler sebebiyle zarar görüyor, kalıplara sıkıştırılıyor ve oldukları gibi olmalarına, kendi yollarını çizmelerine, duygularını ifade etmelerine izin verilmiyor. Bu sebeple çocukların da feminizme ihtiyaç duyduğunu düşündük. İncelediğimiz bazı yabancı kaynaklar, böyle kitapların 2-3 yaş öncesi çocuklar için bile hazırlandığını gösterdi. Bu bizim açımızdan sevindirici ve şaşırtıcı bir karşılaşma oldu. Biz de benzerlerini Türkiye’deki çocuklar için üretmeye niyet ettik.

 

Uzun bir çalışma oldu, çünkü çocuklar için feminizm tanımlamak biraz zorlu bir iş. Feminizm hep yetişkinler için tanımlanmış bir ideoloji. Bir cümle veya bir kelime ile feminizme dair bir kavramı, bir bakışı anlatmak ince bir uğraş gerektiriyor. Temel kaygılarımızdan biri, kız çocuk ve kadın olmayı her tür varoluşuyla birlikte, elbette olabildiğince, tanımlayabilmek oldu. Böylelikle aktivizm ile başlayan ve kendine zaman ayırmakla biten alfabe ortaya çıktı. Toplumca “güçlü” algılanan kelimeler kadar “naif” kelimeleri yan yana getirdik. Zira hepsinin, bir değer hiyerarşisine sokmaksızın, bir insanın var olma biçimin parçaları olduğunu düşündük. Tek yönlü tanımlamalardan kaçınmak için doğru kelimeleri seçmeye çalıştık. Linda’nın resimleme süreci ise bu kelimelere ve bu kaygılara doğru ruhu vermesi bakımından oldukça kritik bir öneme ve bütünleyici bir işleve sahip oldu.  

 

Çocukların bu kelimelerle karşılaşmalarının; öncelikle kendi olma halleriyle,  sonra da diğerleri ile kuracakları ilişkide onları güçlendirmesini ve kendileriyle barış ve uyum içinde olmalarına bir yol olmasını umuyoruz. Daha barışçıl ve eşitlikçi bir dünya için bize yeni kelimeler lazım biliyoruz.  Kız, oğlan veya queer çocukların eşdeğerli bir şekilde yaşadığı, toplumsal kalıpların kırıldığı, yargıların yer almadığı, çocukların haklarıyla var olduğu bir dünya dileğimiz.

 

Feminist Alfabe Set’inde Neler var:

Feminist Alfabe: Çocuklar yeni, barışçıl, toplumsal cinsiyet kalıplarından sıyrılmış kelime ve kavramlarla tanışsın diye hazırlanmış bir “boardbook”. Aktivizm, barış, eğitim hakkı, ısrar, merak, cesaret gibi kelimeler ve kelimeleri anlatan resimlerden oluşuyor.

Kullanıcı Rehberi: Çocuklarla çalışacak kişiler için hazırlandı. Her bir kelime ile ilgili şu içeriğe sahip; neden bu kelimeyi seçtik, kelimenin anlamı, feminizm ve çocuk hakları ile ilişkisi, arkadaş kelimeler (kavramı destekleyen kelimeler), kavramla ilgili kitaplar ve şarkılar, kavramla ilgili etkinlik. Kitapta 120 kadar kitap önerisi, 30'dan fazla etkinlik ve 28 çocuk şarkısı bulunuyor. Kitaptaki etkinlikler fotokopi ile çoğaltmaya ve kullanıma uygun tasarlandı.

Oyun Kartları: Kitapta yer alan kelimeleri tasvir eden resimlerinden oluşuyor. Oyun, resimlerin arkadaş kelimeler aracılığıyla anlatılarak kelimenin tahmin edilmesine dayanıyor.

Poster: Tüm kelime ve resimleri içeren poster. 

Boş Poster: Çocuklar kendi kelimelerini üretsinler ve resimlesinler diye hazırlanmış harf bölmeleri olan poster.

 

Alfabe ekibinde kimler var?

Alfabe Ekibi: Hatice Kapusuz, Özge Oğuz

Resimleyen&Tasarlayan: Linda Nihan

Son Okuma: Sibel Yükler, Zişan Kürüm

Yayın Koordinatörü: Mehmet Onur Yılmaz

Yayımlayan: Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi

Basım: Ceket Medya

 

Yayınları ücretsiz olarak talep etmek için formu doldurunuz...

Yayının indirilebilir dosyaları:

Feminist Alfabe 

Kullanıcı Rehberi 

Oyun Kartları 

Poster 

Boş Poster